dilluns, 30 de maig del 2011

Carta del Primer Secretari

Amics i amigues,


Ha passat ja una setmana des de les eleccions del 22M. Vull felicitar els nostres alcaldes i regidors que han revalidat o ampliat els resultats de l'any 2007. També encoratjar a tots els companys i companyes que han tingut resultats més adversos.


Els ciutadans han parlat i ara ens toca escoltar i respondre. I reaccionar. Des de l'oposició també es pot fer una gran servei a la ciutadania. I, recordeu, les properes eleccions es comencen a guanyar o perdre des del primer dia. Les nostres candidatures i les nostres propostes han rebut el suport de més de 700.000 catalans i catalanes. Representem a milers i milers de vots d'esquerres i progressistes.


I tenim una gran responsabilitat de govern a centenars de pobles i ciutats de Catalunya. Aquests votants esperen de nosaltres propostes, respostes, lideratges i, també, actituds. Noves actituds. Després de les eleccions del 22M enfilem un tram decisiu de cara a la celebració del nostre Congrés de la tardor.


Hem de concentrar la nostra dedicació política a fer el Congrés que necessitem. Un Congrés de canvi, de renovació, de transformació. No podem desaprofitar aquesta oportunitat per acarar aquest procés amb l'energia i la profunditat que ens cal. La societat i els nostres votants n'esperen molt i no podem decebre'ls.Ara será el moment de les propostes i del debat a fons. Sense apriorismes i sense limitacions.


Tots els moviments són legítims i enriquidors. Tothom ha de donar un pas endavant. El Congrés és responsabilitat de tothom. Del primer al darrer militant i simpatitzant. De baix a dalt, sí; però, també, de fora endins.


Ens cal obrir-nos, escoltar i entendre els canvis polítics i socials que Catalunya ha experimentat en els darrers temps. Com a Primer Secretari afavoriré que el debat sincer i constructiu sigui el senyal d'identitat del nostre projecte polític. Treballaré per la unitat i el consens, tant com sigui possible, però encoratjaré a fer els canvis i transformacions que ens calen en aquests moments. En els propers mesos, entrarem també en un procés electoral a Espanya.


Ens queden 10 mesos per fer molta feina: dins del Govern i dins del partit. No tinc dubtes respecte a que les decisions que ha impulsat el Comitè Federal del PSOE de dissabte passat són les adequades per garantir l'energia i la vitalitat política que ens cal per fer front aquests reptes. A Catalunya no li és igual un govern del PP que un govern socialista.


Això només l'interessa a CiU i a la dreta. No ens confonguem. Els socialistes catalans ens haurem d'implicar a fons en aquest procés. És vital per a Catalunya i és clau pel PSC.Aquesta setmana entrant serà important, també, en el Parlament de Catalunya.


El Govern aprovarà, previsiblement, els pressupostos que presentarà a la Cambra. Ha esperat, calculadament, a donar a conèixer els números després de les eleccions. El Govern de Convergència i d'Unió ha especulat amb el resultat i amb els costos electorals de determinades decisions. No és acceptable el retard i l'ambigüitat amb la qual s'han mogut fins ara, al temps que anaven consolidant retallades de drets i serveis als més necessitats i d'impostos als qui més tenen.


Estudiarem i analitzarem la seva proposta. Però la manera en que han gestionat les seves relacions parlamentàries apunten a que volen adhesions, no col.laboracions corresponsables. Nosaltres hem ofert la mà al Govern, però aquest només demana que aplaudim, callem i acceptem. Si la situació és greu, com ho és, cal ajuda, no claca.


I el Govern no ha fet els deures, obsessionat en la seva ofensiva polìtica contra el que representem i a la recerca de la coartades polítiques i mediàtiques que els permetín retallar serveis i que la culpa sigui, com sempre, d'altres.


Amics i amigues, Hi ha una cita que he utilitzat en altres ocasions i que expressa els meus sentiments, ara i avui. És una frase de Willy Brandt extreta de les seves memòries que defineix molt bé com era el seu coratge: "No són les dificultats, sinó la resignació, allò que ens pot vèncer".


Amics i amigues,Doncs això. Més que mai, coratge i encert.


Bona setmana.


José Montilla

Primer Secretari